Specialisaties
Fysiotherapie
De algemeen fysiotherapeut is deskundig op het gebied van bewegen. Hij behandelt patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden bij het bewegen.
In Nederland werken ongeveer 20.000 fysiotherapeuten in zelfstandige praktijken, gezondheidscentra, ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen en – steeds vaker – op de bedrijfsvloer. Samen met de algemeen fysiotherapeut werkt u aan meer bewegingsvrijheid en een betere kwaliteit van leven.
De algemeen fysiotherapeut behandelt patiënten individueel of in groepen. Hij gaat samen met u aan het werk om u zo snel en zo goed mogelijk resultaat te laten behalen. Bij het opstellen van een behandelplan kijkt hij samen met u naar uw wensen, uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Met zijn adviezen en oefeningen zorgt hij ervoor dat u weer beter kunt bewegen. De laatste jaren gaat veel aandacht uit naar de preventieve gezondheidszorg. Ook daarvoor kunt u terecht bij de fysiotherapeut.
Manuele therapie
De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten over het functioneren van gewrichten, waarbij de wervelkolom een grote rol speelt.Manuele therapie is zeer geschikt om beperkingen in de beweeglijkheid, en daarmee samenhangende pijnklachten, te reduceren of te voorkomen.
Veel voorkomende klachten, die de manueel therapeut behandelt, zijn :
hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen;
klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
artrose van de heup;
lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek;
kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.
Heup- en knieproblemen; (ipv. Artrose van de heup)
Lage-rugklachten, eventueel met uitstraling naar de benen;
Sportblessures;
Gewrichten kunnen ook een te grote beweeglijkheid hebben. Zo’n instabiliteit kan leiden tot problemen in het dagelijkse functioneren. In dit geval kan de manueel therapeut met specifieke oefentherapie en trainingsadviezen uw gewrichten door middel van de spieren stabieler maken.
Geriatrische fysiotherapie
Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. Ze komen hiervoor doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen, de geriatriefysiotherapeut. De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en cliënten/patiënten met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die bijvoorbeeld door beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson of een gebroken heup verschijnselen vertonen van ouderdom.
Deze fysiotherapeut werkt vanuit specifieke kennis over de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden. De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.
De geriatriefysiotherapeut adviseert en begeleidt ook gezinsleden en eventuele mantelzorgers. Die informeert hij dan bijvoorbeeld over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.
Ergonomie
Ergonomie op de werkplek blijft een belangrijk aandachtspunt. Een werkgever verwacht een hoge productiviteit en werknemers verwachten veiligheid, gezondheid en comfort. Ergonomie is in dit geval een bondgenoot voor beiden. Dankzij de ergonomie worden veiligheid, gezondheid en comfort gewaarborgd en verbeterd. Dit alles leidt tot een goede werksfeer. Een werkgever kan het beste materiaal kopen, de meest ergonomische stoelen bestellen en een goede cursus geven. Maar het is aan de werknemer zelf om zich aan de goede werkhouding te houden, en in onze praktijk kunnen we u daarover adviseren.
Medical Taping
De gebruikte CureTape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Samenvattend kunnen de effecten als volgt ingedeeld worden:
1. spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
2. belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
3. pijndemping
4. ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
– stimuleren van proprioceptie
– correcties van de bewegingsrichting
– vergroten van de stabiliteit
– neuro-reflectoire beïnvloeding